tiistai 28. maaliskuuta 2017

ODA- kehitystiimi – ensisilmuja havaittavissa!

ODA- kehitystiimi on elänyt intensiivistä ja mielenkiintoista alkuvuotta. Hankintapäätöksen jälkeen päästiin käärimään hihat ja tarttumaan toimeen! Talven taittuessa kevääksi vauhti kiihtyy, kädet ovat upotettuna multaan ja olemme askeleen lähempänä ensimmäisiä makupaloja.


ODA2 Toimittajakonsortio – Mediconsult Oy ja Solita Oy

Konsortiohan muodostuu yhdistelmästä raudanlujaa ymmärrystä sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäosaamista ja teräksistä käyttöliittymäsuunnittelua ja toteutusta. Mediconsult Oy:n vuosikymmenien kokemus suomalaisesta sosiaali- ja tietojärjestelmäkentästä yhdistyy nyt Solita Oy:n digitaalisen palvelujen kehityskulttuuriin. Hanketoimiston tiiviissä ohjauksessa tapahtuva kehittäminen tapahtuu scrum- menetelmiä käyttäen. Käytännössä tämä tarkoittaa tiimin jatkuvaa kommunikointia keskenään fyysisestä sijainnista riippumatta ja kahden viikon kehityssykleissä kurinalaisesti edeten. Valtavan taustatyön tehnyt hanketoimisto ja kaikki ODA- hankkeeseen tähän asti kortensa kekoon kantaneet ovat luoneet sen mallin, jonka mukaan kehitystiimi nyt rakentaa konkreettista ODA-palvelua.


Uudella otteella vai perinteisellä reseptillä?

Ketteryys ja avoimuus nousivat kärkiteemoiksi hankintavaiheessa eivätkä jääneet hankintavaiheen sanahelinäksi. Työkokeella testattiin toimittajakandidaattien kykyä luoda parissa viikossa tuote prototyyppi, joka innovatiivisesti käyttää olemassa olevaa kansallista palveluinfraa ja on käyttäjälle selkeä, yksiselitteinen ja ohjaava.

Ketteryydestä ja innovatiivisuudesta palkittiin ja näille kyvyille on ollut käyttöä myös ODA- kehityksen ensimmäisen elinvuoden alkutaipaleella.

Mikä eroaa aiemmin tehdystä? ODA-projektissa tuoteomistaja on aidosti mukana päivittäisessä tekemisessä ja käytännössä koko ajan tavoitettavissa. Tuoteomistaja johtaa yhdessä scrum masterin kanssa kehitystiimiä ja auttaa tiimiläisiä keskittymään asioihin jotka ovat tuotteen ”potkulauta”- version rakentamisessa olennaisia. Lisäksi aikaisempaan, perinteiseen tekemiseen verrattuna ODA- hankkeessa on menty etupainotteisesti toimintamallimuutos – ei teknologia edellä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ODA- projektipäälliköt ovat organisaatioissaan panostaneet käyttäjätarinoiden kirjoittamiseen ja miettineet prosessin ensin toimintamuutoksen kannalta – teknologia palvelee ja seuraa käyttäjien miettimiä toimintamallimuutoksia.


Virtuaalitiimi Hands on!

Hands on eli kädet savessa on tässä yhteydessä erittäin kuvaava termi kertomaan tekemisestämme.

Virtuaalitiimi työskentelee Kuopiossa, Tampereella ja Helsingissä. Virtuaalityövälineet kuten pikaviestimet ja chatit mahdollistavat jatkuvan ja reaaliaikaisen kommunikoinnin. Aika ajoin koko tiimi pitää ”boot campia” joko Kuopiossa tai Tampereella, jolloin päästään kasvokkain käymään haastavimpia asioita läpi. Uutta syntyvää ODA- koodia päivittyy sivustolle https://github.com/omahoito/rfc/issues.

Keskustelevasta ja avoimesta yhteistyöstä ja nopeasta ongelmanratkaisusta toimittajakonsortio saikin maininnan jo työkokeen aikana.


Ensimmäiset leskenlehdet!

Kuten kaikki uuden luominen, myös hankalia hetkiä mahtuu mukaan mutta määrätietoisesti pääsemme eteenpäin. Koska tiimin jäsenet olivat jo työkokeen ajoilta tuttuja toisilleen, tositoimien alkaessa jää suli alta aikayksikön ja homma pääsi virtaamaan eteenpäin esteettä. Vaikka kevät joskus ottaakin takapakkia, on raastavalta takatalvelta ODA:ssa säästytty. Noudatetut avoimuuden periaatteet pitävät huolen siitä, että tekeminen kestää jatkuvasti lisääntyvää päivänvaloa.

Maltetaan mielemme, kevään ensisilmuja on jo nähtävissä ja niistä myöhemmin lisää!


Teksti: ODA-kehitystiimi Mediconsult ja Solita
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti