keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Sukupuolitaudin oirearviopalvelu verkkoon

Kesä on takana ja monia kauniita muistoja mielessä. Oli rantaa, oli rakkautta, oli huoletonta elämää. Niin. Niin kovin huoletonta. Ei kai liian huoletonta…? ….Äh, stressaa, kutittaa, ahdistaa ja mietityttää. Mutta en kehtaa soittaa terveysasemalle. Se on kuitenkin se rantani rakkaus ja kesäni aurinko, joka siellä vastaa puhelimeen..


Jyväskylä mallintaa parhaillaan sukupuolitaudin oirearviota, jonka myötä oirearvion voi tehdä kätevästi sähköisesti. Oirearvion myötä asiakas saa tarvittaessa lähetteen laboratoriokokeisiin ilman ainoatakaan puhelua tai käyntiä terveyspalveluiden ammattilaisen pakeilla.

Öö, olenko harrastanut suojaamatonta yhdyntää… Jahas, no kyllähän siinä niin taisi käydä. Yhden vai useamman partnerin kanssa? Nooo, kesähän oli pitkä, mutta rakkaus kuumaa vain yhden kanssa.. Ja mitäs oireita onkaan, kutinaa kyllä, näppylöitä ei.. Onko riski ollut tartuttaa muita? Huh, no sitä ei, syksy ja synkeys koitti... Jahas, no tästähän pääsenkin varaamaan ajan labraan! Hyvä, saapahan tämänkin asian pois päiväjärjestyksestä..

Jyväskylän pilotilla halutaan helpottaa asiointia ja parantaa asiakkaiden pääsyä asianmukaiseen hoitoon. Samalla helpolla asioinnilla halutaan nostaa asiakkaiden motivaatiota tehdä testit asian huolestuttaessa omaa mieltä.

- Nykyisellään asiakkaan pitää ensin soittaa hoitajalle ja asioida hänen luonaan. Hoitaja antaa tarvittaessa lähetteen laboratoriokokeisiin oirekuvauksen perusteella. Tämä sama oirekuvaus voidaan sähköistää ja tiettyjen ehtojen täyttyessä palvelu antaa automaattisesti lähetteen labraan. Palvelun kautta pääsee myös varaamaan laboratorioajan, projektipäällikkö Katrianna Rantanen kuvaa.

Laboratoriovastausten valmistuttua ne ilmoitetaan palvelun kautta asiakkaalle. Asiasta tulee erillinen heräte vaikkapa omaan kännykkään. Mikäli laboratoriokokeet ovat negatiiviset, sähköinen palvelu ilmoittaa, että ei syytä huoleen ja muistuttaa ehkäisyn merkityksestä jatkossa. Jos laboratorionäyte on positiivinen, asiakas saa varata itselleen ajan terveydenhuollon ammattilaiselle ja sitä kautta lääkkeet ja ohjeet sairauden hoitamiseen.

Nyt ne tulokset ovat tulleet! Auts, positiivistahan se näytti. Hmm.. Nyt sitten pitää varata aika. Mutta hyvä, täältähän näkee myös oman hoitajan nimen  Tämä ei ole millään lailla tuttu, joten sinne menen. Tästähän saa myös oivan syyn ottaa yhteyttä kuumaan kesätuttavuuteeni. Lähtisiköhän se minun kanssa apteekkiin ja kenties sen jälkeen kahville…?

Palvelu antaa ajantasaisesti tietoa myös mahdollisista tartuntariskeistä ja muistuttaa käyttäjää ehkäisyn merkityksestä esimerkiksi kokeiden tulosten valmistumista odotellessa. Palvelu antaa myös vinkkejä omahoitoon. Jos tulos on negatiivinen, mutta alapää kutisee edelleen, ohjaa palvelu tarvittaessa vaikkapa hakemaan luotettavaa tietoa esimerkiksi hiivatulehduksesta tai limakalvojen hoidosta.

Helppoa, turvallista, nykyaikaista. ODAa odotellessa.


Teksti: Jyväskylän projektiryhmä
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti