perjantai 19. toukokuuta 2017

Puolivälissä - ja paljon on jo muuttunut

ODA-projektissa alkaa puoliväli häämöttää. Tärkein tavoitteemme on saada aikaan toiminnallinen muutos piloteiksi valituissa palveluprosesseissa. Muutos, joka tuo paremmat ja vaikuttavammat sote-palvelut asiakkaiden saataville joustavammin ja kustannustehokkaammin. Sähköiset palvelut mahdollistavat muutoksen, jota tavoittelemme, mutta eivät sitä tee meidän puolestamme.

Digitalisaatio ei ole sähköisten palvelujen päälleliimaamista vanhoihin tehottomiin prosesseihin.  Vakioimattomia, ammattilaislähtöisiä ja paljon hukkatyötä sisältäviä prosesseja ei kannata digitalisoida. Siksi olemme alusta saakka panostaneet ODA:ssa erittäin paljon prosessien kehittämiseen. Prosessien kehittämisessä on käytetty asiakaslähtöisyyden ja leanin oppeja.

Puolivälissä meillä on jo kymmeniä esimerkkejä prosessimuutoksista, joita on kokeiltu eri prosesseissa. Olemme saaneet paljon tuloksia aikaan, vaikka sähköisiä palveluja ei vielä ole viety prosesseihin. Nämä muutokset ja palvelumuotoilu sekä asiakkaiden että ammattilaisten kanssa on ohjannut palvelujen kehittämistä. Kevään aikana on palvelumuotoiluun on osallistunut yli 150 ammattilaista ja asiakasta.
 
 


ODA-palvelujen valmistumista odotetaan kuitenkin malttamattomana organisaatioissa. Reilun neljän kuukauden aikana sovelluskehitystiimimme on urakoinut valmiiksi yli 1300 tehtävää ja ODA:n minimitoteutus, hengitystieinfektion oirearvio, on pian lähdössä testaukseen. Meillä on loistava toteutustiimi, jossa yhdistyy sekä teknisen että sisällön toimittajiemme osaaminen. Myös kuntatoimijat ovat itse tehneet erittäin paljon töitä erityisesti sosiaalipalvelujen vahvistamiseksi ODA-kokonaisuudessa. ODA-palvelukokonaisuutta valmistuu ketterästi seuraavan vuoden aikana ja uusia pilotteja lähtee käyntiin syksyn aikana joka kuukausi.

Pilottien rinnalla tehdään jatkuvaa vaikuttavuuden arviointia, joka ohjaa lopullisia tuotantopäätöksiä. Vaikutusten ja pidemmän aikavälin vaikuttavuuden arvioimiseksi tutkimusyhteistyö on meille erittäin tärkeää. eSotet-tutkimusverkosto, joka kokoaa yhteen sote-palvelujen ja digitalisaation tutkijoita, on meille tärkeä kumppani. Olemme yhdessä Virtuaalisairaala-hankkeen kanssa olleet synnyttämässä verkostoa.
 
Kesä alkaa toivottavasti myös säiden puolesta pikku hiljaa lähestyä. Meillä on vielä paljon tehtävää ennen kuin lähdemme lomille, mutta jo tässä vaiheessa voi sanoa, että olemme ylpeitä siitä mitä olemme saaneet tähän mennessä aikaan. Syksystä tulee todella kiireinen ja jännittävä. Tulemme varmasti näkemään paljon onnistumisia, joista aiomme iloita. Tulemme varmasti myös kokemaan epäonnistumisia, joista opimme. Ja molempia aiomme jakaa täällä blogissa ahkerasti myös syksyllä, joten stay tuned.

PS. Jos olet osallistumassa ATK-päiville, tule poikkeamaan ODA Smoothie Barissa 23.5. kello 15-17 Finlandia-talon orkesterin lämpiössä! Järjestämme Smoothie Barin yhdessä Mediconsultin, Solitan ja Duodecimin kanssa ja siellä on mahdollista jutella eri asiantuntijoiden kanssa sekä kysellä lisää ODA:sta.Teksti: Hanna Nordlund, projektijohtaja
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti