torstai 15. kesäkuuta 2017

ODA osaksi Kanta-palveluja!

ODA-projektin minimitoteutus, ylähengitysinfektion oirearvio, on lähdössä ensi viikolla pilottiin. Sen jälkeen uusia palveluita valmistuu pilotteihin eri puolille Suomea koko syksyn ajan. ODA on ollut hyvä projektinimi, joka tunnetaan jo laajasti. Käyttäjille palveluja ei kuitenkaan tulla ODA-nimellä julkistamaan.

ODA-palvelut tulevat osaksi Kanta-palveluita. Asiakkaiden näkökulmasta tämä yksinkertaistaa kansalaispalvelujen viidakkoa, jossa jo nykyisellään on lukuisia eri palveluja, brändejä ja verkko-osoitteita. Omakanta on monille suomalaisille jo tuttu, sillä monet meistä ovat jo mm. pyytäneet reseptien uusimista tätä kautta ja tarkistanut laboratoriotuloksiaan. Omakanta-palvelussa on kuukausittain noin puoli miljoonaa eri kävijää ja Kanta-palveluita pidetään luotettavina ja turvallisina. Vuoden 2016 lopulla julkaistun Taloustutkimuksen tutkimuksen (Verkkobrändin arvostus Suomessa 2016) mukaan Kanta.fi oli 2. arvostetuin suomalainen verkkobrändi. Kanta-palvelut tuntevista käyttäjistä lähes 80 % antaa palvelulle vähintään hyvän arvosanan. Noin puolet palvelun tuntevista ja sille arvosanan antaneista voisi suositella kanta.fi:tä myös muille. Kyseissä tutkimuksessa selvitetään verkkobrändien tunnettuutta, arvostusta ja suositteluhalukkuutta suomalaisten internetin käyttäjien keskuudessa.

Kevään aikana olemme yhdessä Kelan, THL:n ja STM:n kanssa suunnitelleet, miten ja missä vaiheessa uudet palvelut tulevat tulevaisuudessa näkymään osana Kanta-palvelujen sekä miten kokonaisuudesta kerrotaan kansalaisille. Julkaisu Kanta-palveluissa tulee tapahtumaan vaiheittain, sillä ensin ODA-palvelut tulee testata huolellisesti ammattilaisten ja ODA:n pilottiprosessien asiakkaiden kanssa ennen julkaisua laajemmalle käyttäjäryhmälle. Ryhdymme kuitenkin jo nyt häivyttämään hankenimeä ja kokeilussa olleita tuotenimiä, kun kerromme uusista palveluistamme käyttäjille. ”Rakennamme sähköisiä hyvinvointipalveluja: hyvinvointitarkastuksen ja -valmennuksia, oirearvioita ja hyvinvoinnin arvioita sekä hoito- ja palvelusuunnitelman”. Kun ODA ja tämän hetkiset tuotenimet pudotetaan pois, sanomasta tulee huomattavasti selkeämpi.

ODA-hanke on edennyt ketterän kehityksen vaiheeseen ja tuottaa uraauurtavia tuloksia. Hanketta voisikin jatkossa kuvata vaikka näin: Kanta-palveluihin vaiheittain liitettävät sähköiset hyvinvointipalvelut rakennetaan ODA-hankkeessa, joka on hallitusohjelman kärkihanke. Mukana ovat Espoo (isäntäkunta), Helsinki, Porvoo, Lahti, Turku, Hämeenlinna, Tampere, Joensuu, Kuopio, Oulu, Sodankylä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Varsinais-Suomen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit.


Teksti: Leena Latva-Rasku, ODA-hanketoimisto

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti