perjantai 26. elokuuta 2016

Kaikessa tekemisessä alku on tärkein

Otsikon lauseen olisi aivan yhtä hyvin voinut tokaista mäkihyppääjälegendakin, mutta filosofi Platon ehti ensin. Paras miete tai toteamus on yksinkertainen, kiteytetty, puhutteleva. Se jää mieleemme ja herättää meidät ajattelemaan, nostattaa jopa tunteita. Jos näemme asian itseämme koskettavaksi, koemme voimaantumisen: ”Tuo on niin totta. Noin minäkin ajattelen. Noin minäkin haluan tehdä!”.
Osaisimmekohan me käyttää tällaisia viisauksia oman työmme kehittämiseen ja kansalaisten terveyden hyväksi?

Terveydenhuollon toimijat kertovat, että joskus tai jopa melko usein tulee tunne, että ihmisille ns. ”mikään ei mene perille”. Mistä ihmeestä tämä voi johtua? Suomihan on täynnä koulutettuja ihmisiä. Jokaisen kansalaisen perustiedot ja -taidot ovat huippuluokkaa maailman mittapuussa. Minullekin muistuu mieleeni diabeetikko, joka vastaanotolla avautui vuosien ihmetyksestään: ”Sitä minä vaan kummastelen, että verensokeri nousee aina kun syön!”. Tällaisessa tilanteessa hämmennys valtaa mielen. Missä vika piilee? Olisiko meidän tarpeen tehdä jotakin toisin? Pitäisikö kenties pohtia niitä alkuaskeleita sairastamisen opettelussa?


Vastaanotolla keskustellusta ainakin puolet unohtuu, tai sitä ei ole edes kuultu. Potilasta jännittää, aina. ”Mikä ihme minua vaivaa? Elän sairauden kanssa ilmeisesti seuraavat vuosikymmenet ja nyt saan neuvot tähän kujanjuoksuun. Yritän pinnistellä, jotta muistan edes tärkeimmät asiat. En tosin oikein saa selvää puheesta, kun kuulokin on huono, ja lääkärikin ulkomailta. Apua! Onneksi se jäi mieleen, että tabletit on otettava ja vuoden päähän sovittiin uusi käynti. Unohdinkohan jotakin? No, kysyn vuoden päästä sitten.”

Edellä kuvatun ongelman ymmärtämiseksi on oivallettava, että sairaudet ovat äärimmäisen outoja kaikille muille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Ihmiset eivät useinkaan tiedä niistä sen enempää kuin ”sika lentämisestä”. Ei pidä ihmetellä. Kukapa terveenä ollessaan selvittäisi sairauksien saloja itselleen? En minäkään ota selvää siitä millaisia vikoja mikroprosessoriin voi tulla. Vaikka käytän sitä päivittäin!

Hanke on jo vahvasti liikkeellä, mutta siitä huolimatta uskallan sanoa, että olemme alkutaipaleella. Pitäkäämme mielessä tuo Platonin miete: kaikessa tekemisessä alku on tärkein. Tekeillä on paljon erilaisia digitaalisia ohjeita, lomakkeita, terveysvalmennusta, oirekartoitusta ym. Näiden toteutuksessa on oltava kirkkaana mielessä se ketä varten niitä rakennamme. Teemoiksi ehdotan noita hyvän mietteen perusteita. Josko ihmiset ottaisivat yksinkertaiset, riittävästi kiteytetyt ja heitä puhuttelevat palvelut innolla käyttöönsä ja saisimme heillekin hyvän alun tärkeässä asiassa. Ehkäpä tuon diabeetikonkin kysymys jää kysymättä muutaman vuoden kuluttua, kun hän saa valmennusta asiaansa helposti omassa kodissaan niin paljon kuin tarvitsee. Toivotaan näin.  



Tekstin on kirjoittanut Jukka Karjalainen
Tampereen ODA-projektiryhmän jäsen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti